Για ποιους λόγους να επιλέξει κάποιος το βόλεϊ;

Το βόλεϊ είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ο επιθετικός προσδιορισμός «εκπληκτικό» δεν προκύπτει μόνο από τη λαχτάρα του αθλούμενου να «σώσει» μια μπάλα ή να επιτεθεί πραγματοποιώντας ένα δυνατό άλμα, αλλά κυρίως από τη μεγαλειώδη συνεργατική φύση που το χαρακτηρίζει. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μαθαίνουν από πολύ νωρίς να συνεργάζονται αφού μέσω αυτής της συνεργασίας θα προοδεύσουν, θα παίξουν καλύτερα και κατά συνέπεια θα διασκεδάσουν πιο πολύ!

Αν πραγματοποιήσουμε μια αναλυτικότερη προσέγγιση θα διαπιστώσουμε πολλά ακόμα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του που το τοποθετούν ως κορυφαία αθλητική επιλογή ενασχόλησης:

  • Είναι ασφαλές, αφού οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο και ο αγωνιστικός χώρος που παίζεται είναι καθαρός από εμπόδια.
  • Βελτιώνει το νοητικό επίπεδο των αθλητών, αφού οι αποφάσεις τους σε κάθε αγωνιστικό επεισόδιο (φάση) λαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ώρα που η μπάλα «ταξιδεύει» στον αέρα.
  • Είναι μοναδικό να γυμνάζει αερόβια, αναερόβια και πολύπλευρα τους αθλητές.
  • Συντονίζει απίθανα χέρι και μάτι (hand-eye coordination), λειτουργία χρήσιμη στη καθημερινότητα κάθε παιδιού.

Για τους παραπάνω, αλλά και πολλούς άλλους λόγους, το βόλεϊ είναι από τις πιο αγαπημένες αθλοπαιδιές στο σχολείο και βασική επιλογή των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, ιδίως δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Άλλωστε, πλήθος μελετών έχουν αποδείξει τη συμβολή του βόλεϊ στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, προτείνοντάς το ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» με μεγάλη αξία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος να παίζει βόλεϊ;

Όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για να αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση στο άθλημα. Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω καλωσορίσει στα γήπεδα από παιδιά προνηπιακής ηλικίας έως ηληκιωμένους που το λέει η καρδιά τους. Ιδανικά προτείνεται η γνωριμία με το άθλημα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-7 ετών) αρκεί να έχει δομηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον υποδοχής και οι εκπαιδευτικοί να έχουν προσαρμόσει τα αθλητικά τους προγράμματα γι αυτές τις ηλικίες. Είναι σημαντικό οι τεχνικές να περνούν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, να χρησιμοποιείται ειδικό αθλητικό υλικό, να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία παιδιών και μπαλών και ο αγωνιστικός χώρος να είναι γεμάτος χρώματα και κινητικές προκλήσεις.

Το μυστικό της χαράς

Η ανακάλυψη της ομορφιάς του αθλήματος έρχεται προοδευτικά και δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων. Η απόλυτη ευχαρίστηση όμως συναντάται όταν με τη πάροδο του χρόνου και μετά από έναν αριθμό μαθημάτων με τη βοήθεια των τεχνικών επιτυγχάνεται η διατήρηση της μπάλας στον αέρα που είναι και η πεμπτουσία του αθλήματος.
Λίγη υπομονή και προσπάθεια λοιπόν για όλους τους φίλους μας

Το σύνθημά μας

"Keep Volleyball Flying"

* Καραϊσκος Λεωνίδας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, M.Sc.

Διαβάστηκε 1993 φορές